Sałatka grecka

Składniki

 

    2 pomidory

    4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe

    1/2 czerwonej cebuli

    1/2 szklanki czarnych oliwek

    250 g oryginalnego, greckiego sera feta

    4 łyżeczki suszonego oregano

    4 łyżki oliwy extra vergine

    świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie

 

    Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, następnie pokroić na jeszcze mniejsze kawałki.

    Ogórki obrać (można pozostawić miejscami paseczki zielonej skórki), przekroić wzdłuż na pół a następnie na grubsze półplasterki.

    Cebulę cienko poszatkować. Oliwki przekroić na połówki.

    Wszystkie składniki umieścić w jednej większej salaterce lub w 4 mniejszych, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

    Na wierzchu położyć plasterki sera feta. Posypać suszonym oregano i polać oliwą. Można doprawić solą, ale ser feta jest już dość słony.