– Składniki:
głęboko mrożony homar
– 1/4 kostki masła
– ząbek czosnku
– kilka łodyżek natki pietruszki
Przyrządy:
– duży garnek
– nożyczki (lub silny mężczyzna) do wydobycia mięsa z pancerza
– wykałaczki do wydobycia mięsa z zakamarków szczypiec
24 godziny przed planowanym zjedzeniem homara należy go rozmrozić w lodówce. Jeżeli pod palcami wyczuwalne będą grudki lodu wrzucić homara w opakowaniu do garnka z ciepłą wodą lub dokończyć rozmrażanie pod bieżącą wodą. Rozmrożonego homara wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 10 minut.
Roztopić masło, wycisnąć ząbek czosnku i drobno posiekać pietruszkę.
Mięso homara maczać w roztopionym maśle czosnkowo-pietruszkowym. Homar dobrze się komponuje z lekką sałatką, bagietką i białym winem.
Jeżeli nie macie specjalnych sztućców – warto użyć wykałaczek do wyciągnięcia mięsa z zakamarków homara