Homar

– Składniki:

głęboko mrożony homar

– 1/4 kostki masła

– ząbek czosnku

– kilka łodyżek natki pietruszki

 

Przyrządy:

– duży garnek

– nożyczki (lub silny mężczyzna) do wydobycia mięsa z pancerza

– wykałaczki do wydobycia mięsa z zakamarków szczypiec

 

24 godziny przed planowanym zjedzeniem homara należy go rozmrozić w lodówce. Jeżeli pod palcami wyczuwalne będą grudki lodu wrzucić homara w opakowaniu do garnka z ciepłą wodą lub dokończyć rozmrażanie pod bieżącą wodą. Rozmrożonego homara wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 10 minut.

 

Roztopić masło, wycisnąć ząbek czosnku i drobno posiekać pietruszkę.

 

Mięso homara maczać w roztopionym maśle czosnkowo-pietruszkowym. Homar dobrze się komponuje z lekką sałatką, bagietką i białym winem.

 

Jeżeli nie macie specjalnych sztućców – warto użyć wykałaczek do wyciągnięcia mięsa z zakamarków homara