Składniki
Mąka - 1 kg
Smalec - 1 kostka
Kefir naturalny - pół dużego kubeczka, może być jogurt lub śmietana
Jajka - 5 sztuk
Proszek do pieczenia - 1 paczka
Cukier - 2 szklanki
Jabłka ( papierówka, antonówka lub szara reneta lub jakie kto ma ) - 3 kg
Cukier waniliowy - 3 paczki
Bułka tarta - 1 szklanka
Budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 paczki
Cynamon lub przyprawa do szarlotki wg. uznania
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy kostkę smalcu oraz kefir. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy dodając cukier a potem żółtka ( jak na biszkopt ). Gotową masę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tartce . Nastepnie dodajemy cukry waniliowe, budynie i bułkę tartą oraz cynamon lub przyprawę do szarlotki. Mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta oblepiamy spód tzn. ja urywam małe kuleczki rozmieszczam na spodzie a potem je rozgniatam, łącząc je ze sobą.
Na ciastowy spód wykładam masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy drugą warstwę ciasta urywając małe kawałeczki tak aby masa jabłkowa była przykryta pierzynką ciasta.
Szarlotkę pieczemy ok 1 godziny, piekarnik góra - dół, w temperaturze 180 stopni