Sernik na zimno

Składniki

 

    1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)

    1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów

    600 g truskawek

    1 galaretka truskawkowa

    2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)

    1/2 szklanki mleka

    150 g śmietanki 30% lub 36%

    1 op. cukru wanilinowego

    3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

 

Przygotowanie

 

    Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.

    Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki.

    Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty.

    Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.

    Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.

    Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.

    Dodać 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.

    Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.