Składniki
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
600 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
1/2 szklanki mleka
150 g śmietanki 30% lub 36%
1 op. cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
Przygotowanie
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.
Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty.
Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.
Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
Dodać 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.
Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.