Tortilla

Składniki

 

    -1 pierś z kurczaka

    -przyprawa do gyrosa, pieprz, sól

    -1 papryka czerwona

    -sałata lodowa

    -1 ogórek szklarniowy

    -pół puszki kukurydzy

    -1 duży pomidor

    -1 duża cebula lub 2 mniejsze

    Sos czosnkowy:

    -250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego

    -2 łyżki majonezu

    -3 ząbki czosnku

    -posiekany koperek

    Dodatkowo:

    -placki tortilla (6 sztuk)

    -ketchup

Przygotowanie

 

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.

 

Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Ogórek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pół talarki.

 

Sos czosnkowy:

 

W misce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie mieszamy.

 

Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy garść sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polewamy całość sosem czosnkowym i ketchupem. Zwijamy.