Izaura

 

    Czekoladowe ciasto :

    1 kostaka masła , 3 łyżki kakao , 1 szkl cukru , 1 op cukru waniliowego

    5 łyżek wody , 5 jaj , 1 laska wanilii

    1 i 1/2 szkl mąki , 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa :

    ok 60 dkg sera (ja użyłam sera z wiaderka )

    4 jaja , 1 szkl cukru , 1 op cukru waniliowego

    ok 100 g masła , 100 g wiórków kokosowych

    Polewa :

    2 łyżki masła , 2 łyżki kakao , 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody

Masa czekoladowa :

W garnku roztopić masło dodać cukier,cukier waniliowy i ziarenka z laski waniliowej,kakao,dolać wodę.Zagotować na małym ogniu.Po lekkim przestudzeniu dodać żółtka i zmiksować ok 5-7 min na gładką masę wtłaczając dużo powietrza.Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.. Masa będzie dość gęsta,ale tak ma być. Na koniec połączyć z ubitą wcześniej pianą z białek.Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Przelać do dużej,prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Masa serowa :

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Dodać ser i wiórki kokosowe.Następnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek.Wymieszać drewnianą łyżką.

 

Wykładać ser na ciasto dużymi porcjami w lekkich odstępach,aby czekoladowe ciasto mogło wyrosnąć formując "poduchy.

 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170) i piec ok 1 godz.

Sprawdzić patyczkiem.Najlepiej,kiedy ciasto nie jest przesuszone.

Po ostygnięciu i pokrojeniu powinno być delikatnie wilgotne.

 

Polewa :

W rondelku roztopić masło,cukier,kakao i wodę.Można dodać kilka kropel soku z cytryny aby polewa była błyszcząca.

Jeszcze gorącą polać ciasto (mazańce) i posypać wiórkami.