Spaghetti

Składniki

    150 g boczku

    1 cebula

    2 łodygi selera naciowego

    1 marchewka

    2 łyżki oliwy

    500 g mielonego mięsa

    1 szklanka czerwonego wina

    1 szklanka gorącego bulionu

    4 łyżki koncentratu pomidorowego

    1 puszka obranych pomidorów

    1/2 szklanki mleka

    makaron spaghetti (75 g / porcję)

    tarty parmezan

 

Przygotowanie

 

    Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka.

    Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać.

    Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.