Ciasto
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
Dodatki
sos pomidorowy (przepisy na szybki sos pomidory bez gotowania i na włoski sos pomidorowy)
100 g startego żółtego sera
kiełbasa pepperoni – kilkanaście plasterków
oliwki – kilka sztuk
czerwona papryka – dwie-trzy łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
odrobina cebuli pokrojonej w kostkę
Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Najpierw wsyp mąkę do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.
Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.
Ciasto posmaruj dość obficie sosem pomidorowym, a następnie posyp żółtym serem.
Na wierzchu ułóż plasterki wędliny.Na końcu dodaj oliwki, czerwoną paprykę i cebulę.Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni C przez ok. 8-10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić