Pizza

Ciasto

 

    250 g mąki

    150 ml ciepłej wody

    7 g drożdży suchych

    1 łyżka oliwy z oliwek

    1/3 łyżeczki soli

 

Dodatki

 

    sos pomidorowy (przepisy na szybki sos pomidory bez gotowania i  na włoski sos pomidorowy)

    100 g startego żółtego sera

    kiełbasa pepperoni – kilkanaście plasterków

    oliwki – kilka sztuk

    czerwona papryka – dwie-trzy łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki

    odrobina cebuli pokrojonej w kostkę

Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Najpierw wsyp mąkę do dużej miski i dodaj do niej drożdże wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwę, sól.

 

Ciasto początkowo wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej kuli. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni na blaszce i zajmij się dodatkami.

 

Ciasto posmaruj dość obficie sosem pomidorowym, a następnie posyp żółtym serem.

Na wierzchu ułóż plasterki wędliny.Na końcu dodaj oliwki, czerwoną paprykę i cebulę.Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni C przez ok. 8-10 minut na najniższej półce. Pizza jest gotowa, kiedy spód zaczyna się brązowić